Workshop ‘Power through Paris’ – 24 november

In aanloop naar de klimaatparade op 29 november organiseren Omslag en TransitieStad Eindhoven op dinsdag 24 november de workshop ‘Power through Paris’ over klimaatverandering, de klimaatconferentie in Parijs en acties en activiteiten om klimaatverandering te stoppen.

De workshop wordt verzorgd door Peter Loomans van Transition Town Roermond en Catharina de Bruin, transitie adviseur. Gezien de beperkte ruimte is vooraf aanmelden beslist nodig, via 040-2910295 of omslag@omslag.nl

Als straks in Parijs de wereldleiders bijeenkomen om te spreken over maatregelen tegen klimaatverandering, zullen overal ter wereld demonstraties plaatsvinden, de ‘Peoples Climate March’, in Nederland de Klimaatparade genoemd. Deze Klimaatparade zal zondag 29 november door Amsterdam trekken en de bedoeling is dat er ook een flinke Eindhovense delegatie zal meedoen.

Tijdens de workshop is er een inhoudelijke inleiding over de betekenis van de conferentie in Parijs. De onderhandelingen kunnen een keerpunt worden, als mensen in de hele wereld aandacht blijven vragen, ook tijdens de onderhandelingen en daarna. De deelnemers aan de workshop gaan in gesprek over activiteiten die rond de klimaattop plaatsvinden en mogelijk ook nieuwe initiatieven die door de aanwezigen worden ingebracht. De eerste activiteit om aan deel te nemen is de Klimaatparade van 29 oktober, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

De workshop over klimaatverandering vindt plaats op dinsdag 24 november van 20.00 tot 22.00 uur bij Omslag, Hoogstraat 301a, Eindhoven (in Het Kloosterhof van Gestel). Aanmelden via omslag@omslag.nl of 040-2910295. Er is een donatiepot voor de onkosten en reiskosten van de trainers.

Klimaatparade in Amsterdam

Overal in Nederland worden voorbereidingen getroffen voor een kleurrijke, feestelijke en strijdbare ‘Klimaatparade’ die op zondag 29 november door Amsterdam zal trekken. De Klimaatparade is de Nederlandse versie van de ‘People’s Climate March’ die in dat weekend plaatsvindt in tal van steden overal ter wereld, kort voor de klimaatconferentie in Parijs.

Het idee is dat het serieuze thema op een carnavaleske wijze wordt verbeeld. Deelnemers worden uitgenodigd om niet alleen te demonstreren met spandoeken, maar de boodschap ook te verwoorden in een lied, dans, praalwagen, versierde fiets of act. De Klimaatparade wordt georganiseerd door Milieudefensie, Greenpeace, Transition Towns Nederland, WISE, Fossielvrij Nederland, Morgen, Oxfam Novib, Hivos en AVAAZ.

Eisen van de demonstratie zijn:

Nederland fossielvrij – Stop de subsidies op kolen, olie, gas en andere fossiele brandstoffen. Laat de vervuilers betalen. Zorg voor omscholing van werknemers en nieuwe banen in groene sectoren.

Duurzame energie – Investeer in schone energie, zoals van wind en zon. Laat burgers zelf beslissen over hun energievoorziening. Stimuleer efficiënt energiegebruik bij particulieren en bedrijven. Investeer in isoleren, dat levert duizenden banen op.

Echte oplossingen – Stop met schijnoplossingen. Schaliegas, kernenergie, CO2-opslag en onduurzame biomassa gaan het klimaat niet redden.

Weerbaarheid – Maak meer geld vrij voor kwetsbare mensen die zijn getroffen door klimaatverandering. Help opkomende economieën zich duurzaam te ontwikkelen.

Duurzame landbouw – Maak landbouw duurzaam. Beperk ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen.

Groene banen – Investeer in een duurzame economie, die zich niet blind staart op eeuwige groei. Creëer groene banen, ook omdat er werk verdwijnt in de fossiele sector.

Meer over de parade op klimaatparade.nl

Lees meer over de workshop op http://350.org/power-through-paris/

De workshop zal alleen door gaan bij voldoende aanmeldingen.

Datum en tijd: dinsdag 24 november van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: Omslag, Hoogstraat 301a, Eindhoven
Aanmelden verplicht via: http://goo.gl/forms/nRGuqhRyFS of mail naar omslag@omslag.nl
Kosten: Gratis, maar niet voor niets. Er is een donatiepot voor de onkosten en reiskosten van de trainers

Lees meer over de deelname van Eindhoven aan de klimaatparade via de volgende link: http://www.transitiestadeindhoven.nl/2015/10/klimaatparade-29-november-2/.