DE bakfiets

De Duurzame Educatie bakfiets is een initiatief van TransitieStad Eindhoven (TSE) samen met verschillende organisaties en ondernemingen op een non-profit basis met gesloten beurzen. Deze samenwerking is in oktober 2015 tot stand gekomen tijdens het MO 040diner en heeft precies een jaar later geleid tot het oprichten van een stichting.DEbakfiets_NERD_logoDE bakfiets
Speciaal voor basisscholen is de Duurzame Educatie bakfiets een fijne uitkomst om de nieuwe kennis, op het gebied van duurzame techniek, innovatie en natuur, binnen de klaslokalen en op het schoolplein te brengen.
Duurzame Educatie voor leerlingen samengebracht in een elektrische bakfiets, die komend jaar gemaakt gaat worden van hergebruikt materiaal door technische VMBO leerlingen. Er is al een prototype uit België waarop een zonnepaneel, hand- en trapgenerator en  een windmolen duurzame energie kunnen opwekken met de hulp van kinderen. Allerlei LED lampjes lichten dan op en er kunnen diverse apparaten op draaien.

Filmpje over DE bakfiets

Stichting 040doet.nl
DE Bakfiets wordt beheerd door een stichting. Ook het leerplatform en de uiteindelijke website zal door deze stichting opgezet en beheerd worden. Meer informatie over de stichting en DE Bakfiets vind je op de website www.040doet.nl
NERDs
Dit is de afkorting voor het educatieve lespakket waarin alle lesmodules die in DE bakfiets gebruikt gaan worden beschreven zijn. NERDS staat voor Natuur, Energie, Recycling, Duurzaam en Samenwerken. Afhankelijk van het lesdoel kan gekozen worden voor een toepasselijk NERDS thema en daarop zal DE bakfiets aangepast gaan worden met bijbehorende modules (bakken).

NERD thema's

NERD thema’s

Doel
Een duurzame wereld wil iedereen en met name generaties na ons zullen dat waarderen. Dat bewustzijn moeten we als eerste onze kinderen meegeven want zij hebben als eerste het recht invloed te hebben op hun eigen toekomst. Daarom is het belangrijk dat scholen het goede voorbeeld geven, duurzaamheid zal een onderdeel worden van het leersysteem. Door scholen te ondersteuning bij duurzame educatieve projecten neemt TSE haar verantwoordelijkheid samen te werken aan een duurzame samenleving.

Leskisten Energie

Leskisten Energie en 3D geprint model van DE bakfiets

Doelgroep
Educatie: Basisscholen groepen 6 t/m 8 en kinderen in deze leeftijd (8 t/m 12 jaar)
Tot stand komen: VMBO leerlingen technisch onderwijs (13 t/m 17 jaar)

Doelgebied
Eindhoven e.o. (040)

Facebook en foto’s
De foto’s van het eerste prototype die te zien was in Acht en zijn te vinden op DE Bakfiets Facebook pagina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prototype van DE bakfiets

Samenwerking
Om DE bakfiets mogelijk te maken hebben zich naast een hele hoop vrijwilligers ook een aantal partners aangesloten , dit zijn:
– Van Den Hoff Installatiebedrijf (www.vandenhoff.nl)
– Gemeente Eindhoven (http://www.eindhoven.nl/duurzaamheid)
– Korein groep (www.koreingroep.nl)
– Technisch Vakcollege Eindhoven (www.sghetplein.nl)
– Het Solly Systeem (www.hetsollysysteem.nl)
– Eigen Wijs Boerderij (www.eigenwijsboerderij.nl)
– Ons Platform (www.onsplatform.tv)
– SmartCircular (www.smartcircular.nl )
– NXP
Wil jouw bedrijf of organisatie hier ook bij staan?

Meehelpen?
Wil je meedenken of wil je iets bijdragen aan dit mooie duurzame project? Stuur dan een berichtje naar Guido Wilmes

Flyer downloaden
DE_Bakfiets_folder2016-versie-3

Nieuwsbrief DE BakFlits downloaden
Nieuwsbrief-1-de-bakflits-zomer-2016

Meer informatie?

Meer informatie over DE Bakfiets vind je op de website www.040doet.nl

de kracht van lokale gemeenschap