Dag van de Aarde – 19 april – markt voor duurzame initiatieven

Op 19 april organiseert Transitiestad Eindhoven de dag van de Aarde en nodigt je uit om deze samen te vieren! De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in 192 landen. De dag heeft als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde.

In het kader van deze dag organiseert Transitiestad Eindhoven (TSE), in samenwerking met Stadstuin de Bergen, op paaszaterdag 19 april een informele eenmalige markt waarin het voortbestaan van onze Aarde centraal staat. Op deze markt staat TSE met haar eigen maandelijkse eetbare zaden- en plantenruilmarkt. Andere aanwezigen zijn onder andere Velt, Seeds for Food, 040Energie, de Kruidwagen en mooie, natuurlijke glas-in-lood kunstwerken. Rond twaalf uur is er een presentatie van voedselcollectief ‘Klein Gemaakt‘. De markt is van 11 tot 17 uur, in de Stadstuin de Bergen op de Kleine Berg 43.

Tussen 1 en 2 uur willen we met de aanwezige bezoekers samen een lunch houden, in de vorm van een Potluck. Dit houdt in dat iedereen iets te eten meeneemt en dat we dit samenvoegen tot een gezamenlijke lunch. Stadstuin de Bergen verzorgt verdere catering.

TSE organiseert haar tweede eetbare zaden-, stekjes en plantenruilmarkt van dit voorjaar. Veel mensen hebben eetbare planten in hun tuin en behalve het voedsel oogsten ze ook de zaden hiervan. Door deze zaden te ruilen krijg je een steeds grotere collectie eetbare planten. Planten waarvan je weet dat ze op de Eindhovense grond groeien, want daar komen ze vandaan. Het ruilen is tevens een alternatief voor het monopolie van de zadenindustrie, die er alles aan doen om alle zaden te patenteren en daardoor de biodiversiteit sterk te verkleinen. En als je zaad koopt, dan zitten in een zakje zaad vaak zo veel zaadjes dat de gemiddelde moestuinier een overschot heeft aan wortel- of slazaadjes. Later in het jaar blijkt vaak dat men te enthousiast heeft voorgezaaid, met als gevolg te veel tomaten- of koolplantjes. Dus neem je teveel aan zaden, stekjes en planten mee naar de Dag van de Aarde en ruil deze met andere bezoekers.

Overschot van zaden is ook heel welkom voor het initiatief ‘Seeds for Food’. Dit initiatief verzamelt zaden en pitten die wij weggooien (bijvoorbeeld van paprika’s en pompoenen en bijna alle tropische vruchten), om deze mee te nemen naar vluchtelingen-kampen, waar altijd een voedseltekort is. Het verzamelen van de pitjes en zaden is heel eigenlijk makkelijk: zorg dat het vruchtvlees er af is, zorg voor schone, droge pitjes, stop ze in een zakje, zet er op (of stop er een briefje in met) wat het voor zaadjes zijn en neem ze mee naar de Dag van de Aarde. Als je meer over dit initiatief wilt weten, kijk dan op http://zadenvoorleven.wordpress.com/posts/

Dag van de Aarde, 19 april 11.00-17.00 uur, Stadstuin De Bergen, Kleine Berg 43