Eindhovense Boschdijk Brabants meest duurzame straat!

EINDHOVEN – Afgelopen donderdag is de Boschdijk in Eindhoven van de 3467 deelnemende straten 3e geworden tijdens het landelijk georganiseerde Klimaatstraatfeest.
Na een hele spannende finale met maar een paar punten verschil is het de bewoners toch gelukt een mooi Klimaatstraatfeest te winnen. Maanden van energiebesparende en klimaatvriendelijke acties thuis en met elkaar zijn niet voor niks geweest want ze hebben 1000 Euro gewonnen en een straatfeest met veel duurzame prijzen.

Het HIER Klimaatstraatfeest

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van stichting HIER Klimaatbureau, de organisatie die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. In heel Nederland gingen straten vanaf 10 oktober 2013 de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste klimaatstraat van Nederland’. De drie straten die tot en met 31 maart 2014 de meeste energie besparen en de beste acties uitvoeren om de buurt te betrekken bij energiebesparing, winnen een groot buurtfeest. Deelnemers worden gestimuleerd om samen met hun buren in actie te komen en verdienen klimaatpunten met energie besparen in eigen huis of door gezamenlijk collectief burenacties te verzinnen en uit te voeren die iets bijdragen aan een beter klimaat.

Burenacties

Voorbeelden van acties die de Boschdijk heeft gedaan zijn gezamenlijk spouwmuren laten isoleren, zonnepanelen instaleren, LED verlichting aangeschaft en besparende douchemeters geïnstalleerd. Maar zij hebben bijvoorbeeld ook een warmtescan laten maken van hun huis, duurzame diners gehouden, meegedaan met de carnavalsoptocht en ook de kinderen zijn met allerlei duurzame projecten bezig geweest. Wat denk je van appelbomen planten op school en in plantsoenen, samen hun straat schoon maken, een spreekbeurt gehouden over het klimaat of een weekend zonder TV, computer, tablet en DS.

Voedselbank

Een van de burenacties die de Boschdijk ook deed was het ophalen van statiegeldflessen door de kinderen. Met de  met de opbrengst werden LED lampen gekocht voor de voedselbank Eindhoven. Omdat ze voor 500 LED lampen wel heel veel flessen moesten ophalen was de afspraak gemaakt dat als de Boschdijk bij de eerste drie zou komen zij een gedeelte van hun ‘prijzengeld’ ook zouden omzetten in LED lampen voor de voedselbank . Het betrokken bedrijf  LEDs Do It Now doet daar nog een schepje bovennop door een groot aantal LED lampen te schenken.

Woensdag 9 april komen zij die in een elektrische auto brengen en gaan de kinderen van de Boschdijk ze ’s middags afgeven bij de voedselbank.
Meer is niet altijd beter, genoeg kan ook gelukkig maken maar het is bedroevend dat er zoveel mensen afhankelijk zijn van een voedselbank, meer dan 1200 alleen al in Eindhoven. Hiermee willen we laten zien dat je door samen te werken ook zelf kan bijdragen aan een duurzaam Eindhoven en een beter klimaat maar dat je daar ook anderen bij kunt helpen. Voor iedereen contact met zijn buren niet belangrijk vind willen we tegen zeggen dat je alleen misschien sneller gaat maar samen kom je voor toch verder ook voor een beter klimaat …

Klimaatstraatfeest

De Dijkgraaf in de gemeente Overbetuwe is dit jaar eerste geworden en mag een straatfeest van 10.000 Euro organiseren. Dat hoeft voor ons niet zo nodig, met de 3e plaats zijn we ook heel blij en mogen we 1000 Euro uitgeven waarvan wij hebben besloten dat een gedeelte naar de voedselbank gaat.

Kijk voor meer informatie ook op www.klimaatstraatfeest.nl.