Je eten direct kopen bij Eindhovense boeren? Doe mee met Voedselcollectief Eindhoven!

Pure producten, vaak biologisch, altijd ecologisch verantwoord. Meer smaak. Een veel betere prijs voor de kleinschalige, lokale boeren dan dat ze van de retail krijgen. En een veel betere prijs voor jou als consument, stukken lager dan dat je nu betaalt bij de natuurwinkel of supermarkt. Dat is een voedselcollectief. En dat kan doordat mensen samenwerken: ze kopen als groep gezamenlijk in bij de boeren uit de eigen omgeving. Doe je mee?

In Amsterdam (www.vokomokum.nl) en in Tilburg (www.goeieete.nl) zijn ze er al, in Eindhoven nog niet. Ik, Bart Kraaijvanger (27), ben in de regio Eindhoven het initiatief Klein Gemaakt gestart. Hiermee heb ik tot doel om voeding rechtstreeks van boer naar consument te brengen, zonder alle overbodige kostopdrijvende schakels ertussen. Ik werk samen met allemaal kleinschalige boeren en verwerkers, die hun producten nog echt puur en met boerenverstand maken. Ik noem ze ‘kleine makers’ en je kunt ze zien op mijn website (www.kleingemaakt.nl/kleine-makers).

Samen met jullie als medeburgers wil ik nu een voedselcollectief starten, in Eindhoven en omliggende plaatsen. Het werkt heel simpel. Als je meedoet krijg je een inlog voor de website. Wanneer er genoeg mensen uit jouw buurt zich ook hebben aangemeld (minimaal ca. 10) zoeken we een afhaalpunt in jullie eigen buurt. Op de website kun je de producten van de boeren bestellen. Ik, als Klein Gemaakt, bundel deze bestellingen en haal de producten op bij de boeren. Vervolgens wordt jouw bestelling op een vaste dag afgeleverd bij het afhaalpunt in jouw buurt. Hier hoef je het alleen nog op te halen, betalen heb je al online gedaan. Het is ook een ‘sociaal systeem’, want als buurtgroep heb je dus je eigen afhaalpunt, bepaal je zelf wat jullie afhaaldag is en kun je ook zelf leveranciers voor jullie producten aandragen (bv. de groenten uit jullie eigen buurtmoestuin).

Als dit je wat lijkt, stuur me dan een mailtje op bart@kleingemaakt.nl. Dit betekent nog niet dat je mee moet doen, maar dan krijg ik een indruk van hoeveel motivatie er voor is. Je mag me ook bellen op 06-81680028. Op www.kleingemaakt.nl/voedselcollectief staat nog iets meer informatie, daar kun je ook je gegevens achterlaten dan komt het ook bij mij terecht. Schroom niet, zowel als groep als individu!