Landelijke TTIP actiedag ook in Eindhoven – 28 mei

Eindhoven zegt Nee tegen TTIP

Zaterdag 28 mei is de landelijke TTIP actie dag (Zie ook: www.ttipactiedag.nl). Overal in Nederland worden acties tegen TTIP gehouden. In Eindhoven kunt u van 12.00 tot 13.00 luisteren naar enkele sprekers op het Catharinaplein. De gastsprekers zullen zijn: AnneMarie Mineur, SP Europarlementarier, en Wim Baltussen van
de groene vakbeweging. Ook zal er een (mini) opinie panel van echte Eindhovenaren zijn welke in samenwerking met Michael Dawkins, bekend van de drukbezochte Eindhovense VPRO Tegenlicht meetups, wordt georganiseerd. De actiedag wordt in Eindhoven georganiseerd door bezorgde Eindhovenaren: studenten,
vrijwilligers van Milieudefensie, de groene vakbeweging, Transitiestad Eindhoven. Maar ook vrijwilligers van de politieke partijen (PvdA, BBL, GroenLinks en de SP) die er vorig jaar voor hebben gezorgd dat Eindhoven TTIPvrij is verklaard.

TTIP is het handelsverdrag tussen de EU en de VS, CETA tussen Canada en de VS. Over TTIP wordt nog in beslotenheid onderhandeld. Als gevolg van deze verdragen worden de bevoegdheden van onze overheid ingeperkt en wordt de kans op mega claims van multinationals vanwege handelsbelemmeringen groot. Als landen wetten en regels indienen waardoor deze bedrijven menen in hun winstverwachting teleurgesteld te
worden. Deze claims worden buiten de rechtsstaat om achter gesloten deuren behandeld in speciale geschillencommissies door middel van de ICS clausule. Hierbij worden de Eerste en Tweede kamer buiten spel gezet. Beide verdragen gaan vooral over wederzijds standaarden en normen op het gebied van
arbeidsomstandigheden, voedselproductie, milieuwetten, dierenwelzijn. Waarschijnlijk wordt de slechtste norm de toekomstige standaard.

“We vrezen o.a. voor onze standaarden voor voedsel (hormoonvlees en dierenwelzijn), gedwongen schaliegasboringen en verwachten dat het MKB verder op achterstand wordt gezet ten opzichte van
multinationals” zegt Ellen Schoumacher. Voorstanders hebben het over een economische groei van maximaal 2 procent, waarbij het er waarschijnlijk op neer komt dat wij azijnkippen gaan importeren en biologisch vlees gaan exporteren en dat er vooral veel extra transportbewegingen met vliegtuigen en vervuilende op stookdiesel
gestookte boten nodig zijn. En waar veel consumenten vooral voor goedkoop kiezen, legt het Europese bedrijfsleven het loodje. Op 31 mei is er een ambtelijke bijeenkomst van de handelsraad van de EU, vandaar dat er is besloten om zaterdag 28 mei 2016 tot landelijke actiedag te maken. Als er zoveel mogelijk mensen laten zien dat zij tegen TTIP zijn, kan ook de Europese politiek daar niet omheen. Daarom roepen we de Eindhovenaren op om in grote getale naar het Catharinaplein te komen.

Wat: Eindhovense actiedag tegen TTIP, met toespraken van Europarlementariër AnneMarie Mineur (SP), Wim
Baltussen (groene vakbondsman) en minipanel met echte Eindhovenaren waaronder Michael Dawkins
Waar: Catharinaplein, Eindhoven
Wanneer: 28 mei 2016, sprekers en optredens van 12:00 tot 13:00, na 13:00 uur gaat de speciale TTIPvrije entertainment tent open en wordt er geflyerd in het centrum
Wil je meer weten of helpen? Mail ons (040ttipvrij@gmail.com) of bezoek onze Facebook pagina (https://www.facebook.com/040TTIPvrij/ ) voor het meest actuele nieuws omtrent de actie in Eindhoven.