Informatiebijeenkomst Luchtkwaliteit – 18 mei

In juni gaat het vliegveld twee weken dicht voor het vernieuwen van de start- en landingsbaan. Aireas gaat rondom deze tijdelijke sluiting van het vliegveld metingen uitvoeren. Naar mate er meer bekend wordt over de gevolgen van luchtkwaliteit op onze gezondheid, worden we ook meer bewust van de gezondheidsrisico’s. Recente onderzoeken (2014 Schiphol) en de documentaire van Zembla (Geen vuiltje aan de lucht) geven reden tot zorg. Tijdens deze bijeenkomst, in De Hangar om 20.00 uur, informeren we bewoners van Meerhoven over luchtkwaliteit en hoe vlieg- en (vracht)verkeer die luchtkwaliteit beïnvloeden. Daarbij ook aandacht voor de Meerhovendreef waar veel overlast van vrachtverkeer is. Er loopt nog een crowdfundingsactie om het meten te financieren (https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/gezondvliegveld/).

Er zijn drie sprekers; Jean-Paul Close van Aireas gaat ons informeren over luchtkwaliteit en de metingen, Bernard Gerard van Milieudefensie zoomt in op politieke en actie mogelijkheden, terwijl Robert Toonen Dekkers uit Grasrijk inzoomt op de eigen invloed. Er zal ruim gelegenheid zijn voor het stellen van vragen en discussie. Bij voldoende animo kan er een werkgroep Luchtkwaliteit opgericht worden die verder met het onderwerp aan de slag gaat.

Datum en tijd: 18 mei 2016, van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie: De Hangar, Meerplein, Meerhoven
Kosten: Gratis, maar graag aanmelden middels een e-mail naar duurzaam@meerhoven.nl.
Informatie: www.duurzaammeerhoven.nl

Meer over de sprekers

Jean-Paul Close (1958) is geboren in Den Bosch (NL) en verhuisde op 16 jarige leeftijd met zijn familie naar Spanje. Hij studeerde wiskunde en computerkunde in York University (UK) en deed een vervolg opleiding Internationale Bedrijfskunde op Nyenrode (NL). Gedurende de daaropvolgende jaren wisselde hij een internationale directiecarriere af met persoonlijk, multicultureel ondernemerschap. In 2001 besloot hij terug te verhuizen naar Nederland. Bedenker en initiatiefnemer van de Stad van Morgen, een ondernemende stichting van waaruit een nieuwe maatschappij ontstaat die langzaamaan vorm begint te krijgen via allerlei vernieuwende initiatieven. Close ziet de crisissen en recessies als opschonende processen van oude bolwerken die uit de tijd zijn en ruimte dienen de scheppen voor vernieuwingen.

Bernard Gerard is gepensioneerd natuurkundeleraar en al heel lang SP-lid in diverse functies, waaronder 20 jaar in de Eindhovense gemeenteraad. Tegenwoordig heeft hij zich toegelegd op het overgangsgebied tussen milieu en duurzaamheid, natuurwetenschap, politiek en acties. Bernard is lid van verschillende actiegroepen, waaronder de Eindhovense afdeling van Milieudefensie.

Robert Toonen Dekkers studeerde Electronics / Computer Technology aan de Fontys Hogeschool en had daarna diverse functies bij grote bedrijven zoals Philips en Ordina. Vorig jaar deed hij mee aan een onderzoek naar luchtkwaliteit van Aireas en ontwikkeld nu een app waarmee je bijvoorbeeld de fietsroute met de beste luchtkwaliteit kunt uitstippelen.