Infrarood Verwarming

Op zoek naar alternatieven voor de stadsverwarming werd ik op de thema-avond ‘klimaatveranderen doen we zelf‘ van 040Energie getriggerd door de presentatie van Noud over Infrarood Verwarming. Daarom maakte ik eind december een afspraak met hem. Ik ben bij hem thuis op bezoek geweest, heb zijn infrarood verwarmingspanelen (glasvezel versterkt, spiegel en canvas doek) van dichtbij kunnen bekijken. We hebben verder gepraat over zijn ervaringen die op alle fronten erg positief waren.

Noud woont in Woensel in een gelijkvloerse koopwoning. Door een ondergrondse lekkage in zijn cv-leidingsysteem zou hij sowieso hoge kosten maken om dit te herstellen. Mede daarom is hij zich serieus in infrarood gaan verdiepen.

Op dit moment heeft hij verschillende panelen van Eco Concepts hangen (eco2heat). Eén paneel is vermomd als een schilderij. Op canvas doek, waar de technologie inzit, is een print van ‘n zonnebloemen horizon gezet. Voorzien van een lijst ziet ‘t er uit als een schilderij. Een ander lijkt een gewone spiegel, ideaal voor op de badkamer of het toilet. Verder is hij van plan om een nieuwe tegelvloer te nemen en daaronder ook infrarood verwarming.

IR verwarming vergelijkingVoordelen die hij noemt zijn een droge ruimte (wanden, vloeren, plafonds) waardoor een betere isolatiewaarde. Geen huisstofmijt, vocht en schimmels. Een prettige/gezonde warmte. Nagenoeg geen temperatuurverschil tussen plafonds, wanden en vloeren. Zuivere lucht met meer zuurstof. Verwarmt alleen mens en materialen en niet de luchtstroom, waardoor ook minder stof in huis. Dood schadelijke bacteriën. Geen fossiele brandstof (gas) meer nodig, het werkt op stroom en die kunnen we met bijv. zonnepanelen groen opwekken (geen CO2 uitstoot meer). Geen risico op nieuwe waterlekkages door bijv. leidingschade. Kosten reductie op installatie- en gebruikskosten qua verwarmen. Panelen zijn licht van gewicht en kunnen eenvoudig gemonteerd worden. Geen leidingen meer dus ook geen inefficiënt warmte verlies meer. Geen risico meer op koolmonoxide vergiftiging. beter binnenklimaat. Positieve invloed op energielabel. Elke kamer afzonderlijk te regelen via een thermostaat. Het is ook eventueel weg te werken in de wand. Verkrijgbaar in veel verschillende materialen en kleuren.

Ook Urgenda heeft enkele voorbeelden van infrarood verwarming opgenomen in hun folder ‘Ons huis energieneutraal‘.

En gaan wij nu over op Infrarood? We laten het nog even bezinken en willen het vergelijken met de mogelijkheden van een warmtepomp. Ook moeten we nog kijken naar wat de beste oplossing voor tapwater is.

Eindhoven, 1 januari 2016
Inge Kouw