DE Bakfiets

De Duurzame Educatie bakfiets is een non-profit initiatief van TransitieStad Eindhoven (TSE) samen met verschillende organisaties en ondernemingen. De samenwerking is in oktober 2015 tot stand gekomen tijdens het MO 040diner.

DE bakfiets
Het educatieve materiaal wordt  samengebracht in een bakfiets, die komend jaar gemaakt gaat worden van hergebruikte materialen door technische VMBO leerlingen. Met de eerste Duurzame Educatie bakfiets kunnen leerlingen van basisscholen meer leren over duurzame energie.  Er is al een prototype uit België waarop een zonnepaneel, hand- en trapgenerator en  een windmolen duurzame energie kunnen opwekken. Als kinderen hiermee aan de slag gaan dan lichten er allerlei LED lampjes op, gaat muziek spelen en er kunnen diverse apparaten op draaien waaronder een smoothie blender.

NERDs

DEbakfiets_NERD_logoDit is de afkorting voor het educatieve lespakket waarin alle lesmodules die in DE bakfiets gebruikt gaan worden beschreven zijn. NERDs staat voor Natuur-, Energie-, Recycling- en Duurzame schoolprojecten. Afhankelijk van het lesdoel kan gekozen worden voor een toepasselijk NERD thema en daarop zal DEB aangepast gaan worden met bijbehorende modules (bakken).

Doel
Een duurzame wereld wil iedereen en met name generaties na ons zullen dat waarderen. Dat bewustzijn moeten we onze kinderen meegeven, zij hebben het recht invloed te hebben op hun eigen toekomst. Daarom is het belangrijk dat scholen het goede voorbeeld geven. Door scholen te ondersteunen bij duurzame educatieve projecten werkt TSE mee aan een duurzame samenleving.

Doelgroep
Educatie: Basisscholen groepen 6 t/m 8 en kinderen in deze leeftijd (8 t/m 12 jaar).
Tot stand komen: VMBO leerlingen technisch onderwijs (13 t/m 17 jaar).
Doelgebied: Eindhoven e.o. (040).

Foto’s
De foto’s van het eerste prototype die te zien was in Acht zijn te vinden op onze Facebook pagina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meehelpen?
Om dit project tot een succes te maken kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Vooral bij het maken van een lesbrief en de presentatie op de scholen kunnen we ondersteuning goed gebruiken. Wil je meedenken of wil je iets bijdragen aan dit mooie duurzame project? Stuur dan een berichtje naar Guido Wilmes.