Workshop Empathie en Sociocratie – 9 juni in Ubbergen

9 juni: Eerste landelijke Hart en Zieldag

Deze dag bieden wij Sofie Bakker en Émile van Dantzig, beiden sinds 2009 betrokken bij TT de Bilt, een programma waarin je kennis kunt maken met Empatisch luisteren, Sociocratische Besluitvorming en Geweldloze Communicatie. Wij hopen hiermee inzichten en vaardigheden te bieden die ondersteuning kunnen geven bij de dagelijkse TT activiteiten. Van bijeenkomsten tot presentaties tot projectgroepen.

De ochtend zal gewijd zijn aan het ontdekken en ervaren van Empathie.

Empathie: De kunst van het luisteren

Empathie is het volledig horen wat er in iemand omgaat en de ander de ervaring geven gehoord en begrepen te zijn. Wij bieden een praktische workshop gericht op het ontwikkelen van bewustzijn en vaardigheden. Je ervaart wat Empathisch luisteren is, je maakt kennis met verschillende vormen van Empathisch luisteren en je leert veel voorkomende valkuilen te vermijden. Verder zullen we aandacht geven aan onze universele menselijke behoeften. Een woordenschat op het gebied van gevoelens en behoeften ondersteunt je bij het luisteren (helpt je te horen wat er belangrijk is), en kan ook inspirerend zijn voor je Transition Town activiteiten.

 

In de middag kun je een keuze maken tussen een workshop Sociocratische Besluitvorming of een workshop Geweldloze Communicatie.

Sociocratische Besluitvorming
Leer een andere wijze van besluitvorming via het Consentspel.

Gek hè, dat we als we een beslissing moeten nemen we zo gemakkelijk denken aan winnaars en verliezers (de meeste stemmen gelden immers)! En jammer dat degene met de grootste mond of de handigste lobby meestal zijn/haar zin krijgt en wij denken dat daar weinig aan te doen is, behalve proberen om de ander te overtroeven?

Hoe stap ik uit de wereld van het kiezen uit ‘of het één of het ander” en leer op een luchtige wijze hoe het anders kan door in de wereld van “en het één en het ander” te stappen waar creativiteit hoogtij viert en hoe je uit de bijeenkomst kunt komen met meer energie dan je er in bent gegaan!

Kom je er thuis niet uit wat de vakantiebestemming van dit jaar, of de kleur van de gordijnen moet worden? Of ben je betrokken bij een vereniging, of werk je als vrijwilligers samen, en kom je dilemma’s tegen waardoor de voortgang vastloopt ?! Dan is deze middag echt iets voor jou !

Geweldloze Communicatie: Jezelf verbindend uiten
Geweldloze Communicatie leert je om je bij het communiceren te richten op verbinding en de oplossing vervoglens uit die verbinding te laten opkomen. De structuur en woordenschat die GC biedt helpt je om die verbinding te maken. Als je communiceert ben je naar de ander aan het luisteren of je bent jezelf aan het uiten.

In de middagworkshop ontdek je hoe je jezelf verbindend kunt uiten. Hoe je je woorden zo kunt kiezen dat ze voor de ander makkelijker te horen zijn. Want als de ander echt kan horen wat er in je omgaat, en jij echt kunt horen wat er in de ander omgaat dan is er verbinding.

Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie, aan het werk in een paar leuke voorbeelden van zijn training.

Sofie Bakker en Émile van Dantzig
De dag zal worden geleid door Sofie Bakker en Émile van Dantzig , beiden sinds 2009 betrokken bij TT de Bilt.

Programma
Deze training wordt u aangeboden door Transition Town Nederland, omdat deze technieken eenvoudig te leren zijn, goed helpen bij het opzetten en draaien van lokale initiatieven en uitstekend passen bij de mentaliteit die ons inziens nodig is in een duurzame en sociale gemeenschap . Mensen die niet direct bij een Transition Town initiatief betrokken zijn, maar daar welwillend tegenover staan en graag deze dag willen bijwonen, zijn hierbij tevens van harte welkom.

Tijdsplanning
09.30 Inloop
10.00 Start
13.00 -14.00 Lunch
17.30 diner en napraten
21.00 Sluiting (uiterlijk )

Kosten: € 50,– (incl. lunch, diner, koffie en thee)

Locatie: De Elegast, Rijksstraatweg 37-77, 6574 AC Ubbergen, tel. 024 3240 263

Website Elegast: http://www.elegast-groepsaccommodatie.nl

Overnachten: Het is mogelijk om de nacht voorafgaand of de nacht na de workshop te blijven slapen op de Elegast. Kosten € 25,– per nacht. Kijk voor meer informatie over de accommodatie op de website van de Elegast.

Aanmeldingen: Via dit formulier op de site , u ontvangt uiterlijk 5 juni een bevestiging

Meer informatie: 06 1399 2971