Verslag filmavond – The Queen of the Sun – 2 juni

Op zaterdag 2 juni waren er 17 mensen afgekomen op de film ‘The Queen of the Sun’. Het bleek een mooie film die recht deed aan de complixiteit van het onderwerp en ook de gevolgen besprak. Na afloop van de film werd er nog lang nagepraat. Iemand wees er ons op dat we wellicht zaad hadden kunnen uitdelen waarmee bij vriendelijke bloemen te zaaien waren. We geven de tip om deze bloemen te zaaien graag door.

Aan het eind van de film werden een aantal actiepunten gegeven, zodat iedereen aan de slag kan. Enkele van deze tips:

  1. Eet zoveel mogelijk biologisch
  2. Plant, zaai bij vriendelijke planten (drachtplanten). Bij De Bolster kun je kant-en-klare zakjes bijenzaad kopen. In deze zakjes zitten bijvoorbeeld: Malva, Dille, Korenbloem, Nigella, Koreander, Goudsbloem, Borage,  Bladrammenas, Mosterd, Boekweit en Phacelia.
  3. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
  4. Bouw een bijenhotel
  5. Betrekken familie en vrienden

Op de website van de Bijen Stichting: http://www.bijenstichting.nl/ vind je meer informatie en de verwijzing naar de speciale actie site in het kader van het jaar van de bij: http://www.jaarvandebij.nl/.

De uitnodiging

Zaterdag 2 juni een inspirerende bijeenkomst rondom deze film, met een goed gesprek achteraf. Het doel: hoe kan je zelf (en met elkaar) je kennis, bewustzijn, betrokkenheid en inzichten en zelfs je spiritualiteit inzetten om de bijen te helpen en je omgeving mooier, groener en leefbaarder te maken….. met bijvoorbeel drachtplanten?

Al in 1923 voorspelde Rudof Steiner, de bedenker van de biodynamische landbouw, dat de grootschalige voedselproductie en de manier waarop bijen dan gehouden zouden worden, binnen tachtig tot honderd jaar tot het uitsterven van de bij zouden leiden. Met de visie van Steiner als uitgangspunt maakt regisseur Taggart Siegel een rondgang langs bekende milieu- en voedselactivisten, wetenschappers en excentrieke bijenhouders om het mysterie rond het ‘Colony Collapse Disorder’, het volledig verdwijnen van bijenkolonies, te doorgronden. De film is een ode aan de schoonheid van de natuur, wijst op de consequenties van onze huidige levensstijl en duurt ongeveer 80 minuten

Voor wie
deze avond is voor iedereen met een warm hart voor de Aarde, iedereen die zich zorgen maakt om de vele signalen dat er iets mis is en DIE LIEVER DEEL WIL ZIJN VAN DE OPLOSSING DAN VAN HET PROBLEEM. Iedereen die belangstelling heeft voor hoe grote verbanden kunnen samenkomen op microniveau. Voor denkers, doeners, weters, vragers en inspirators.

Je kan biodynamische, biologische en antroposofische imker zijn. Of een traditionele imker die de stap overweegt naar natuurlijk imkeren. Of iemand die wil gaan imkeren; op een stadsbalkon of op de boerderij. Of iemand met een visie op toegepaste spiritualiteit, persoonlijke groei en bewustzijn die verder reikt dan het eigen IK, de strikt persoonlijke belevingswereld. Met deze film willen we bestaande informatie onder de aandacht brengen van een zo breed mogelijk – en betrokken – publiek en willen we mensen uit verschillende werelden met elkaar in gesprek brengen.

Waarom
Omdat we geloven dat iedereen een bijdrage wil zijn en kán zijn, omdat we geloven dat ook het kleinste dier recht heeft op een natuurlijk leven en bestaansruimte, omdat we denken aan onze kinderen en omdat we ons verstand en onze invloed willen gebruiken. Omdat we geloven dat mensen dingen kunnen veranderen.

We mikken op een inspirerend – misschien confronterend – gesprek achteraf waarin we onze zorg om de Aarde willen delen. Maar… vooral willen we onze krachten, ideeën en onze intelligentie bundelen om – samen of individueel – tot haalbare stappen in de eigen omgeving te komen. Het begint bij onszelf, dus kernvraag is: wat kan ik zelf doen!?

Wil jij iets doen maar weet je nog niet wat (of hoe,) wil je meer weten of wil je kennis delen, wil je steun krijgen of geven, wil je meedenken, delen en praten…….kom naar ons toe, je bent VAN HARTE WELKOM!!

Vast ideëen opdoen? Op Deventer Bijenlint zie je hoe ze daar een bijenlint van 12 km hebben gemaakt en op Deventer Transition Towns staat het artikel “Leve de bijen, zaai wilde bloemen in de stad”. Dit najaar start in Zutphen een cursus Natuurlijk Imkeren door docent Albert Muller, gerenommeerd bio-dynamisch imker. Op Groen KennisNet staat info over drachtplanten en bijensterfte etc. Lees hier een interview met Jan Saal van het blad ‘Smaakmakend’ en bio-dynamische imker. Of lees het verband tussen Bijensterfte en Straling.