PermaBlitz in Eindhoven

In samenwerking met Aardwerk organiseert TTE op zondag 26 juli 2009 de eerste PermaBlitz in Eindhoven. Gastheer Arjan de Vries zal deelnemers vanaf 10:00 verwelkomen. Het programma duurt tot ongeveer 16:00 en er is een gezamenlijke lunch rond een uur of 13:00.

Je kunt je nog aanmelden per email bij Leo Bakx van Aardwerk om mee te doen. Na aanmelding krijg je details over de locatie.

Wat is een PermaBlitz?

Een PermaBlitz is een transformatie van je tuin tot een eetbare tuin in één dag met een groep mensen. Om de beurt gaan de deelnemers bij elkaar de tuin omtoveren, volgens ontwerpprincipes van permacultuur. Om mee te doen is geen ervaring met permacultuur nodig. Behalve dat je al doende leert over permacultuur en het aanleggen van eetbare tuinen, is het meedoen aan een PermaBlitz vooral gezellig.

De PermaBlitz is een verschijnsel dat begon in Melbourne, Australië, in 2006. Het idee was om Melbourne eetbaar te maken, tuin voor tuin. Voor meer informatie (in het Engels) kun je terecht op de web site van PermaBlitz.net.

Het PermaBlitz proces omvat behalve de Blitz-dag zelf één of meer voor-bezoeken door een permacultuurontwerper om de situatie op te nemen met de eigenaar van de tuin. Er wordt een situatieschets gemaakt, geïnventariseerd welke elementen (o.a. planten, systemen) waardevol zijn om te behouden, welke wensen, gewoonten de gebruikers hebben, informatie verzameld over weerpatronen, buren etc.

Spelregels

De eigenaar van de tuin dient te zorgen voor de (eventuele) aanschaf van materialen zoals compost, mulch, planten, regenton, lege flessen (als borderafscheiding) en dergelijke. Tijdens de voorbespreking met de eigenaar worden hierover afspraken gemaakt.

Breng wat eigen gereedschap (schop, snoeischaar, tuinschepje, handschoenen) en lunch (om te delen) mee. De gastvrouw/heer zorgt voor koffie en thee.

Draag stevige schoenen en gepaste kleding die makkelijk zit en vuil mag worden. Eventueel tuinhandschoenen. Zeker bij zonnig weer is een zonnebril, hoed en zonnebrandmiddelen aan te raden.

Tot slot

Denk er aan dat een PermaBlitz geen college over permacultuur is maar een praktische bijeenkomst waar gewerkt moet worden. Je mag je notitieboekje thuis laten.

Alleen wie meedoet aan een PermaBlitz komt aan de beurt voor een tuin-make-over bij hem of haar thuis. Wil jij ook een PermaBlitze tuin dan moet je dus eerst aan een Blitz bij iemand anders meedoen.

Deelname is gratis.

Een PermaBlitz is een goede introductie in de permacultuur en kan gezien worden als een opstap naar de Permaculture Design Certificate cursus.