OPROEP – vanaf 7 oktober 2019

LET OP — DIT IS EEN GEPASSIONEERDE & COMPROMISLOZE OPROEP

Dit is een oproep aan jou.

Er is iets aan het gebeuren. Je weet het, je voelt het.
En wij roepen je op om er deel van uit te maken.

Want er is geen tijd meer om te dralen.
We staan aan de vooravond van een grote bedreiging in ons bestaan.
Mensen maken net als andere diersoorten deel uit van ineenstortende ecosystemen, wereldwijd. De contouren van de klimaatcrisis worden met de dag zichtbaarder.
De talloze duurzame initiatieven die er al zijn om het tij te keren, zijn mooi en nodig maar niet genoeg.

De overheden doen niets.
Bedrijven doen niets.
Uitstelgedrag of wegkijken lossen de klimaatcrisis niet op.

Het komt dus nu op ons aan, op jou en mij.

Dit is geen Hollywoodfilm. Dit is geen ver weg gelegen apocalyps. De wetenschap waarschuwt ons dat we hooguit nog 8 jaar hebben voordat we een kantelpunt bereiken, waarna er geen terug meer is.

Dat gaat niet enkel met iemand anders gebeuren. Het gaat jouzelf overkomen. En onze kinderen in nog grotere mate.
We moeten in opstand komen. Want de overheid beschermt ons niet.

Je kunt niet verwachten dat wij of onze kinderen of Greta Thunberg het voor jou gaan doen. Ga bij jezelf te rade, kijk in de spiegel en kom in opstand.

Vanaf 7 oktober, gedurende 2 weken, roept Extinction Rebellion (XR) op tot een Internationale Rebellie. In minstens 55 hoofdsteden op alle continenten zullen we samen vreedzaam maar vastberaden kruispunten en bruggen bezetten. We zullen geweldloos de orde verstoren totdat overheden in actie komen voor de klimaat- en ecologische crises. Velen van ons volgden al een training om voor het oog van de camera’s gearresteerd te worden. Om daarmee te laten ze zien dat voor hen persoonlijke vrijheid ondergeschikt is aan het veiligstellen van een leefbare toekomst.

Wijzelf behoren ook tot die groep. Net als onze 17-jarige dochter.

Kom achter je bureau vandaan. Nodig je baas uit. Verlaat de school. Doe de tv uit. Leg je telefoon neer. Ga de straat op. En neem iedereen mee.

Dit is een oproep aan jou. Als je één ding in je leven doet, laat het dan dit zijn.
Niet straks, nu.

Respect existence or expect resistance.

TOT SLOT: ZES ACTIES DIE JE METEEN AL KUNT ONDERNEMEN

1. DEEL DIT OP SOCIALE MEDIA. Ook als je daar niet veel op zit; het is een van de meest effectieve manieren om alarm te slaan. En vermeld Extinction Rebellion NL waar je kunt.
2. NEEM CONTACT OP MET EEN LOKALE GROEP. Of zet er een op. Ze zijn zeer belangrijk bij de organisatie van de Rebellie.
3. ONTDEK JOUW EIGEN ROL. De opstand heeft plek voor iedereen, niet alleen voor hen die zich willen laten arresteren. We hebben behoefte aan zoveel mogelijk deelnemers, die er gewoon willen zijn. En ook aan mensen die komen doen wat ze leuk vinden en/of goed kunnen: koks, boekhouders, creatieve breinen, bouwers, reparateurs, masseurs, logistieke cracks, sociale media goeroes, EHBO-ers, woordvoerders, juridische observatoren, muzikanten en zangers, fotografen en nog veel meer. Allemaal om de actie voor jong en oud veilig, krachtig en goed georganiseerd te houden.
4. DONEER. Als je geen tijd hebt maar wel geld kunt missen, doneer dan aan de Rebellie.
5. BLIJF OP DE HOOGTE. Meld je via de website aan zodat je met regelmaat een nieuwsbrief toegestuurd krijgt. Maak van https://extinctionrebellion.nl/events/ of https://www.facebook.com/ExtinctionRebellionNL/ de startpagina van je browser.
6. KOM ZELF. Maak je agenda leeg in de weken vanaf 7 oktober. Deze opstand heeft iedereen nodig. Als je denkt dat je niets kunt bijdragen, denk dan nog wat dieper na of volg je gevoel. Dat zal voldoende zijn.

Tot ziens in Amsterdam!

#RebelForLife
#ExtinctionRebellion
#NeemIedereenMee

Met een warme, vastberaden groet,
Paul en Ruurdtje

P.S. Meer info over de aanstaande acties in Nederland, evenals mogelijkheid tot aanmelden vind je op https://extinctionrebellion.nl/rebel-without-borders/.

Deze oproep van Paul Hendriksen van Transition Towns/Transitie Nederland heb ik ongewijzigd overgenomen van Facebook. Deel hem voeg er jouw argumenten om mee te doen aan toe en kom.

Foto’s van de klimaatstaking op 27 september 2019, fotograaf Berry de Jong.

30 september 2019
Inge Kouw