From Seed to Seed – 11 mei

Longo Maï heeft met veel zorg 4 DVD’s gemaakt over zaaien. De eerste van die vier gaan we op woensdag 11 mei bekijken in huiselijke kring. Mocht jij ook een vertoning bij jou thuis willen organiseren, neem dan contact met ons op.

De DVD is te bestellen bij Omslag of lees meer op http://www.seedfilme.org/.

‘ Zelf zaad winnen is een kunst die een brede verspreiding verdient. In de educatieve film ‘From Seed to Seed’ is veel van die kennis vastgelegd. De vier dvd’s bevatten meer dan zeven uur film.
De filmmakers wonen op een van de landbouwcoöperaties van Longo maï in Frankrijk, een organisatie waarmee Omslag goede contacten onderhoudt. De coöperaties produceren en verwerken diverse lokale graan- en groentegewassen. Ze produceren een deel van hun eigen zaden en organiseren regelmatig zaadruilbeurzen, om de belangstelling voor dergelijke rassen te verhogen en om meer mensen aan te moedigen hun eigen zaden te produceren. De film komt dan ook rechtstreeks uit de praktijk. Er is drie jaar aan gewerkt.
De dvd leent zich goed om met een groepje mensen te bekijken. Je kunt elkaar dan eenvoudig even helpen met de vertaling en degenen die interesse hebben voor dit onderwerp hebben vast ook zelf kennis in huis die gedeeld kan worden. De film kan de basis zijn voor een zelf georganiseerde cursus over dit onderwerp.
De lessen op de eerste dvd behandelen een aantal theoretische en praktische aspecten van de productie van zaad, zoals de botanische indeling, bestuiving, selectie of isolatietechnieken. Daarna volgen 32 films over verschillende gewassen, zoals koolrabi, radijs, wortels, venkel, zonnebloemen, spinazie, komkommers en tomaten.
De lessen op de dvd’s zijn beschikbaar in drie talen: Engels, Frans en Duits. Bijgaand een voorbeeld van een les, die gaat over ‘Handmatige bestuiving van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae)’. Meer over deze film op www.seedfilm.org

Bron: http://www.omslag.nl/bestel.htm#STS