Bietje Buurten

Proeftuin040 en Stichting Vluchtelingenwerk zijn vorig jaar het project ‘Bietje Buurten’ gestart. Binnen het project koppelen ze vluchtelingen die in Eindhoven zijn komen wonen aan een aantal enthousiaste buurtmoestuinen om het contact met buurtgenoten makkelijker te maken.

Vluchtelingen hebben vrijwel altijd een turbulente periode achter de rug. Het is voor hen vaak moeilijk om in een nieuw land en een nieuwe stad contact te maken met ‘gewone’ buurtbewoners. Terwijl dit voor hun ontwikkeling en volwaardige deelname aan de samenleving erg belangrijk is!

Door ze te koppelen aan een buurtmoestuin in hun eigen woonomgeving, moeten de kersverse Eindhovenaren beter aansluiting vinden bij de lokale sociale structuren in de wijk. Ze worden zo onderdeel van een vaak hechte groep. Eten en tuinieren zijn bij uitstek zaken die mensen verbinden. En ook niet onbelangrijk: de buurtmoestuinen krijgen er extra handjes bij.

In maart was er een informatiebijeenkomst voor de vluchtelingen. Een tiental vluchtelingen werd enthousiast voor het tuinieren in de buurt. Zij hebben zich dan ook meteen ingeschreven voor het project. De komende tijd worden zij aan een tuin in hun woonomgeving koppelen. Vluchtelingen kunnen zich gedurende het gehele jaar opgeven voor het project.

Behalve vluchtelingen doen er uiteraard ook een aantal tuinen mee, zoals de Doorntuin, Oes Moes, ’t Strijp Hûkske, de Tineltuin en Garden Mania. Zij kregen een korte training ‘interculturele communicatie’ om ze wat handvaten te bieden in de vaak verschillende (communicatie-)cultuur van hun nieuwe buurtbewoners.

Het project zit dit jaar in de pilot-fase. Zowel Proeftuin040 als SNV zullen als aanspreekpunt blijven dienen en de ervaringen van zowel de vluchtelingen als de vrijwilligers op de tuinen evalueren aan het einde van het seizoen. Op basis daarvan wordt gekeken of en hoe het project het beste voortgezet kan worden. De komende tijd zullen er dus nieuwe gezichten op een aantal tuinen verschijnen. Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van deze win-win situatie!

Ken je nog vluchtelingen die het leuk zouden vinden om samen met hun buren te tuinieren? Of wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met andre@proeftuin040.nl.