040Energie – het laatste nieuws

040energie stand van zaken zonnepanelenakties
Aanleg zonnepanelen Ridderzaal
Via 040energie zijn sinds maart een tiental zonnepanelen geplaatst in met name de wijken De Roosten-Eijkenburg en Hanevoet. Er lopen nog een aantal offertes, dus wij verwachten deze maand nog een aantal installaties op te leveren. De bewoners zijn zeer tevreden over de persoonlijke aanpak van 040energie door wijkcoördinators uit de eigen buurt. Ook zijn de deelnemers zeer tevreden over de uitvoering door onze leverancier en installateurs. De opbrengst van de zonnepanelen in de afgelopen 2 à 3 maanden was ook naar verwachting. Inmiddels zijn de acties afgerond. Na een evaluatie zullen deze zomer met enkele kleine aanpassingen weer zonnepanelenacties in de hiervoor genoemde wijken en in een aantal andere wijken worden opgestart. Geïnteresseerden kunnen zich alvast vrijblijvend aanmelden bij  william.op.den.brouw@040energie.nl. Ook mensen die in hun eigen wijk willen meewerken om een actie op te starten worden van hart uitgenodigd om zich te melden. Meer informatie is ook binnenkort te vinden op   www.040energie.nl .

Collectief zonne-energie opwekken met 040energie?
Sporthal GenderbeemdHet eerste collectieve zonne-energieproject van Eindhoven is enkele maanden geleden opgeleverd in Blixembosch. Dit was een initiatief van Morgen Groene Energie in samenwerking met de gemeente Eindhoven. Dit concept kan ook gebruikt worden voor andere collectieve projecten in Eindhoven. Er is inmiddels goedkeuring van de belastingdienst. Er is alleen nog een probleem met de verrekening van de BTW. Zodra daar met de overheid en de belastingdienst een oplossing voor is gevonden kan 040energie ook van start met een of meerdere projecten. Wij zijn in hierover in contact met de gemeente en werken samen met Morgen Groene Energie om hun aanpak te kopiëren. Op deze manier kunnen we zodra er goedkeuring is snel meters maken. Kijk voor meer informatie op www.040energie.nl. Heb je interesse om mee te doen (als deelnemer of vrijwilliger) stuur dan een mailtje naar  william.op.den.brouw@040energie.nl. Je kunt ook informatie vinden en je aanmelden op www.zonneparkeneindhoven.nl.

Eerst dak opknappen dan zonnepanelen plaatsen
Veel huizen hebben daken van 30-40 jaar oud. Voor veel mensen is dat een bezwaar om meteen zonnepanelen te installeren. Een goed onderhouden pannendak kan echter wel 60 tot 80 jaar mee.

Overweegt u zonnepanelen, maar twijfelt u of dat verstandig is vanwege de dakpannen? De oplossing: geef het dak een ‘grote beurt’. Daarna kunnen zonder problemen zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Dakonderhoud bestaat uit minimaal deze stappen:
1) Reiniging met warm water onder hoge druk, waarna een anti-algenmiddel wordt aangebracht. Hierbij worden de dakpannen meteen geïnspecteerd en waar nodig vervangen.
2) Impregneren met een waterafstotend middel nadat de pannen gedroogd zijn.

Kosten
Dakonderhoud kost voor een standaard woning zo’n 500 tot 800 euro (exclusief vervangen van beschadigde dakpannen). Reken voor compleet vernieuwen van de dakpannen op ongeveer 3.500 tot 5000 euro plus 1000 tot 1500 euro voor steigerwerk en een bouwlift
(bron: Vereniging Eigen Huis). Een flinke onderhoudsbeurt is dus zeker te overwegen. De kosten zullen dalen als u dit met meerdere buren samen aanpakt. Interesse? Zoek via Google naar dakpannen; reinigen; conserveren; impregneren.

Tip: Rails bevestigen op het dak
Bij een geschroefd bevestigingssysteem voor de zonnepanelen worden de pannen niet belast. Kijk op YouTube naar van der valk montagemateriaal voor een filmpje met uitleg.

Workshop energiebesparen in Hanevoet en andere wijken
Weet u wat u kunt doen om uw energierekening omlaag te krijgen? Daarover wil het Energieteam in september workshops organiseren (twee avonden). Woonbedrijf sponsort ons met energiebesparende artikelen en is bereid bij haar deelnemende huurders een ‘slimme meter’ te plaatsen. U kunt u per e-mail opgeven bij Leo van Bakel, energieteam5655@gmail.com.  Informeer ook naar de mogelijkheden in andere wijken of kijk op www.040energie.nl.

Energieteam Hanevoet bij open dag ’t Slot en op de wijkdag
040energie Energieteam Hanevoet is op 7 september 2014 aanwezig bij de jaarlijkse wijkdag.