Zonnekracht – zonnepanelen voor Meer-/Eindhoven – 28 februari

Op dinsdag 28 februari jl. vond er in Meerhoven een goed bezochte  informatiebijeenkomst plaats over zonnepanelen (ruim 80 deelnemers). De achterliggende organisaties: Nudge, Transition Town Eindhoven en Buurtvereniging Meerhoven Zand- en Bosrijk.

Inge Kouw verzorgde de inleiding waarin  ze in een paar woorden de organiserende instellingen introduceerde:

Nudge: een platform van consumenten en  ondernemingen die duurzaamheid in de praktijk willen brengen. Nudge probeert een duwtje, een opstapje te geven bij de realisatie van  allerlei initiatieven. Op http://nudge.nl/ staat een kort filmpje  waarin Nudge wordt uitgelegd.

 Transition Town Eindhoven:  wereldwijd zijn er honderden Transition Town initiatieven. Deze
beweging wil van onderaf buurtgebonden initiatieven stimuleren om  duurzamer te leven. Het gaat daarbij om het veerkrachtiger maken van  de samenleving. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor eigen leven en  omgeving. Het minder afhankelijk worden van olie, een eindige  energiebron, en klimaatverandering zijn daarbij de drijfveren.

Buurtvereniging Meerhoven Zand- en  Bosrijk: de buurtvereniging behartigd de belangen van Zand- en Bosrijkers naar de gemeente en andere instellingen. Daarnaast organiseert zij samen met de andere buurtverenigingen evenementen in de wijk, zoals de Meerhovendag en binnenkort een parkdag en een fotowedstrijd. http://www.zand-bosrijk.nl/

Daarna stelde ze de sprekers voor.

Berend Jan Olde Rickert van ZonIQ: Eén van de activiteiten van Nudge is het ondersteunen van lokale initiatieven om informatie over zonnepanelen te verspreiden. Deze actie, Zonnekracht, wordt in Meerhoven getrokken door Inge Kouw en Stefan van der Eijk. Nudge heeft voor deze actie diverse partners gezocht waaronder een leverancier van zonnepanelen. Uit de selectie die zij hebben gehouden kwam ZonIQ als de partij naar voren die het beste bij Nudge past. Naast prijs en kwaliteit van het aanbod van ZonIQ is gekeken naar landelijke dekking, betrouwbaarheid, het totaalaanbod en de werkwijze. http://www.zon-iq.nl/

Niels Schoorlemmer van de Zonnestroomproducenten Vereniging: deze consumenten vereniging behartigd de belangen van de mensen die zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Naast belangenbehartiging richting overheid, onderneemt ze ook actie richting leveranciers, hebben ze een
technische dienst en doet zij aan promotie van zonne-energie. http://www.zonnestroomproducenten.org/home.php

Jeroen van Agt, enthousiaste bezitter van zonnepanelen: Jeroen was ooit een groot verbruiker van elektriciteit. In de loop van de jaren is hij er achter gekomen wat hem dat kostte en is gaan kijken waar dit door kwam. Hij heeft diverse acties ondernomen om zijn verbruik omlaag te krijgen en is vervolgens gaan investeren in zonnepanelen, zonneboiler en een warmtepomp. Daarnaast is hij eigenaar van de website http://www.olino.org/us/  waar heel veel informatie over energie is terug te vinden.

De presentaties van Berend Jan ([download id=”49″]) en Niels ([download id=”50″]) zijn hier te downloaden.

Ter afsluiting nodigde Inge de  deelnemers uit om aan te geven of ze een vergelijking van panelen
zouden willen uitvoeren. Een deelnemerslijst waarop men kon aangeven of men op de hoogte gehouden wilde worden had tijdens de presentaties gecirculeerd.

Drie aanwezigen hebben aangegeven een vergelijking te willen gaan maken.

Conclusie: zonnepanelen zijn een goede investering, verdere stevige prijsdalingen zijn niet echt te verwachten dus dit is een goed moment om in te stappen. De terugverdientijd ligt rond de 10 jaar (mede afhankelijk van de omvang van de installatie). Daarna heb je nog zeker 15 jaar gratis stroom. Als de elektriciteitsprijzen blijven stijgen en de rente zo laag blijft kun je geen betere investering doen. Zoek wel een partij die bij je past, je kunt ze zelf leggen, maar je kunt er ook voor kiezen om het volledig uit handen te geven. In feite is het plaatsen van zonnepanelen eenvoudig.

Oudere berichtgeving over dit onderwerp: De uitnodiging

Wil je ook zonnepanelen op je dak? Vind je het alleen ook zo ingewikkeld en veel gedoe? Nudge denkt dat het veel gemakkelijker is om samen met je buurtgenoten uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Daarom wil Nudge buurtbijeenkomsten stimuleren om zonne-energie een zetje te geven.

Een buurtburgemeester in jouw buurt heeft zich aangemeld om de informatie bijeenkomsten te gaan organiseren. Daar zullen experts op het gebied van zonne-energie aanwezig zijn en er is ruimte om allerlei vragen te beantwoorden.

De eerste informatiebijeenkomst in jouw wijk zal plaatsvinden op: dinsdag 28 februari a.s van 19.30 tot 22.00 uur in De Hanger, Meerbos, Eindhoven.
Wil je ook naar de informatie bijeenkomst komen over zonne-energie en tegelijk jouw buurtgenoten ontmoeten? Neem dan contact op met Inge Kouw, communicatie@zand-bosrijk.nl of eindhoven@transitiontowns.nl, tel. 06 1399 2871.

Programma

Vanaf 19.30 uur Ontvangst met koffie en thee
20.00 uur Welkomstwoord door Inge Kouw
20.15 uur Wat is zonne-energie, wat komt er kijken bij zonnepanelen en hoe schaf je ze aan? door Berend Jan Olde Rikert van ZonIQ
20.35 uur Vragen
20.45 uur Waar haal ik advies en informatie? Door Niels Schoorlemmer van de
Zonnestroomproducenten Vereniging
21.00 uur Vragen
21.10 uur Waarom zonnepanelen, een ervaringsverhaal door Jeroen van Agt van Olino met input van bewoners uit Meerhoven waaronder Stefan van der Eijk
en Inge Kouw
21.30 uur Vragen
21.45 uur Hoe verder? Vervolgafspraken maken en afsluiting

Mede mogelijk gemaakt door: Transition Town Eindhoven, Buurtvereniging Meerhoven Zand- en Bosrijk en Nudge.