Verslag Duurzaam Diner – Marokkaans Restaurant Chomicha – 22 juni

Wij gaan regelmatig uit eten met Transition Town Eindhoven en proberen de restaurants te stimuleren om na te denken over duurzaamheid. Deze keer gingen we naar Chomicha, een Marokkaans Tajine restaurant in de Kruisstraat in Eindhoven. Toen Ilse de eigenaar sprak over of hij voor ons duurzaam zou willen koken, was Mohamed Bellahssen direct enthousiast. Ilse heeft ze uitgelegd wat de bedoeling was ([download id=”37″]).

Toen we op 22 juni met z’n tienen aanschoven vertelde de eigenaar hoe hij samen met de kok Eindhoven en Best had afgestruind op zoek naar biologische ingrediënten. Het had hem erg veel tijd gekost, maar ze hadden uiteindelijk zo’n beetje alles kunnen vinden wat ze nodig hadden. Alleen biologische wijn had hij toch maar niet ingekocht, omdat hij dit te duur vond.

Vooraf kregen we een heerlijke romige broccoli soep met biologisch brood, daarna volgde voor de vleeseters een schotel met rundvlees, groenten, een zoete pompoenmoes en aardappelpuree. Voor de vegetariers was er een vergelijkbare schotel, maar dan met meer groenten en couscous. De smaak was werkelijk voortreffelijk. We sloten af met een bordje met diverse dessertgerechten waaronder een zelfgemaakte hangop.

Naderhand vroegen we de eigenaar of hij hier nog iets mee ging doen. Omdat het hem erg veel moeite had gekost om de ingrediënten te verzamelen en omdat hij dacht dat zijn klanten zouden schrikken van de hogere prijs wist hij nog niet wat hij er mee zou doen.

Wij hebben aangeboden om een lijstje met leveranciers voor hem samen te stellen. Tevens lieten we de suggestie achter om 1 duurzaam verrassingsmenu op de kaart op te nemen. Dat geeft hem de mogelijkheid om steeds de groenten van het seizoen te gebruiken, maar ook te kiezen voor lokaal en wat op dat moment verkrijgbaar is.

Wij vonden het een zeer geslaagde avond en kunnen iedereen aanraden eens langs te gaan bij Chomicha, voor het heerlijke eten, de fijne inzet en een erg gezellige sfeer!

Het volgende duurzame diner is op woensdag 22 juni a.s. Verzamelen vanaf 18.00 uur. Om 18.30 gaan we aan tafel. We hebben gereserveerd bij de overburen van Sri Ganesh: Marokkaans Restaurant Chomicha, Kruisstraat 63, 5612 CD Eindhoven. Aanmelden kan via Ilse: ilsehoender@hotmail.com.

Chomicha is erg enthousiast om ons te ontvangen. Daarom, gaan ze het gesprek aan met hun leverancier over de mogelijkheden. Ze vroegen zich wel of af we bezwaar hadden tegen halal slachten. Ilse heeft daarvan aangegeven dat we daar als Transition Town geen principele bezwaren tegen hebben, maar dat er wellicht mensen in de groep zijn die dit wel hebben. Tevens hebben we meestal nogal wat vegetariërs in de groep. Verder heeft zij het restaurant een overzicht gestuurd van de onderwerpen die wij belangrijk vinden zoals voedsel van dichtbij, seizoensgebonden, biologisch en verantwoord. Ook om sommige termen goed uit te leggen, want de term biologisch is niet altijd logisch!