Verslag Filmavond Achtste Barrier – zaterdag 7 mei – Manufactured Landscapes

De film van zaterdagavond 7 mei werd vertoond in de gemeenschappelijke ruimte van de vereniging Centraal Wonen Lismortel in de Achtse Barrier. De filmavond was met ruim 10 mensen redelijk goed bezocht en naast een aantal mensen vanuit Transition Town Eindhoven was er ook een goede opkomst vanuit de vereniging Centraal Wonen. De film Manufactured Landscapes was erg indrukwekkend; vooral doordat documentairemaker Burtinsky erin is geslaagd prachtige beelden te maken, van zaken die op zichzelf niet erg fraai zijn. Deze tegenstrijdigheid maakte de film wel bijzonder.

Aankondiging:

Op zaterdag 7 mei zal er weer een filmavond gehouden worden. Deze keer in de ontmoetingsruimte (OR) van de vereniging Centraal Wonen Lismortel (Tourslaan 22 in Eindhoven). We gaan kijken naar de film: Manufactured Landscapes. De film volgt de Canadese fotograaf Edward Burtynsky op zijn reis door China waar de tol voor de wereldwijde vooruitgang hoog is. Edward Burtynsky (1955) geniet sinds de jaren zeventig faam als industriële landschapsfotograaf. Hij is geïnteresseerd in landschappen die gevormd, of beter vervormd en niet zelden misvormd zijn door de naar vooruitgang strevende en nijvere mens: mijnen, steengroeven, fabrieken, kantoorcomplexen, stuwdammen en andere grootschalige menselijke werken.

De prijswinnende documentaire toont verontrustende, maar magistrale beelden van – hoe wrang – spelende kinderen op afvalbergen met computeronderdelen en apocalyptische omgevingen, gesprekjes met omstanders en opnames van een fotograferende Burtynsky. Manufactured Landscapes, die de Toronto Film Critics Association Awards (Canada) en de Genie Award voor Best Documentary (Canada) in de wacht sleepte, is behalve een fraai portret van geëngageerde kunstenaar ook een oogstrelende eye-opener.

Dus: zaterdag 7 mei, 20.00, Tourslaan 22 in Eindhoven. Neem zelf wat te eten en te drinken mee. Tot dan! Fijn als je je vantevoren aanmeldt bij petraschmitz123@hotmail.com. Voor meer informatie kun je hier ook terecht.