Verslag – 29 september: Filmavond ‘How Cuba survived Peakoil’

Foto: Ellen Ehv

De filmavond trok zo’n 10 belangstellenden naar La Cità Mobile. Na afloop praatten we nog even met elkaar na. Onder de aanwezigen was iemand die recent in Cuba was geweest, waardoor zij een aantal zaken nader kon toelichten.

Het blijft een zeer inspirerende en hoopgevende film.

Tekst van de uitnodiging: Sinds mensenheugenis was het verkrijgen van voedsel de belangrijkste en voornaamste daginvulling van ieder individueel mens. Eerst als jager/verzamenlaar en later als boer en visser. Een paar honderd jaar geleden zijn mensen echter structureel andere beroepen gaan uitoefenen en kwam de voedselproductie bij steeds minder mensen te liggen. De ‘Groene Revolutie’ van de vorige eeuw heeft dit effect nog eens versterkt en heeft ervoor gezorgd dat de voedselproductie nog maar bij een klein handje boeren ligt. Aangezien boeren en gebieden ook steeds meer gingen specialiseren in een bepaald gewas, kwam het voedsel ook van steeds verder weg.

Mensen laten zich verzekeren tegen een heleboel zaken, die ons luxe leventje kunnen verstoren. Zaken zoals inbraak-, autoschade-, uitvaart- en brandschade verzekeringen zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe zit het eigenlijk met onze voedsel verzekering? Een paar dagen met een kapotte auto is nog wel te overzien, maar een paar dagen zonder voedsel is toch minder prettig, laat staan een paar weken.

Het Russische exportverbod op graan maakt pijnlijk duidelijk dat landen, als het om voedsel gaat, toch nog altijd hun eigen mensen voorrang geven. Rekenen op een onafgebroken stroom aan voedsel van de andere kant van de wereld is een gevaarlijke gok. Je kunt nog zo’n rijk land zijn, maar als je iemands laatste restje eten probeert te kopen, kun je wel eens bedrogen uitkomen. Daarnaast vergt de infrastructuur om het voedsel te produceren en te vervoeren een continue stroom aan fossiele brandstoffen. Ook een onderbreking in deze stroom kan lege winkels en supermarkten ten gevolg hebben.

Er is een land dat al eens heeft ondervonden wat het betekent als de continue stroom aan voedsel en fossiele brandstoffen stokt en zelfs tot stilstand komt. Eind vorige eeuw was Cuba door het ineenstorten van de Sovjetunie haar belangrijkste handelspartner binnen een aantal dagen kwijt. Dit resulteerde erin dat Cuba qua handel vrijwel geheel was afgesloten van de buitenwereld.

De film “How Cuba Survived Peak Oil” laat zien hoe Cuba met deze situatie om is gegaan. Transition Town Eindhoven, La Città Mobile en de NatuurSuperMarkt, organiseren op 29 september om 20:00 uur een filmavond waarop deze film wordt vertoond. Na afloop is er tijd om over het onderwerp na te praten. Adres: La Città Mobile, Vestdijk 133, Eindhoven.

[download id=”22″]