Verslag Transitie Café – 16 juni – Thema Geld & Locale Economie

Het Transitie Café werd deze keer door 12 belangstellenden bezocht waaronder vertegenwoordigers van LETS Eindhoven (www.lets.dse.nl) en de Stad van Morgen (www.stadvanmorgen.com). Er ontspon zich al snel een levendig gesprek met als springplank de presentatie van Leo Bakx. Een stuk wijzer, een aantal boeiende contacten rijker, maar ook wat illusies armer ging iedereen weer naar huis.

Wie meer over dit thema wil weten, zou deze presentatie van Willem Middelkoop eens kunnen bekijken.

Uit de uitnodiging: In de Engelse taal kennen we spreekwoorden als “Money makes the world go around” en “There is no such thing as a free lunch”. In het Nederlands kennen we “Geld moet rollen” en “Voor niets gaat de zon op”. De gedachte achter al die uitdrukkingen is dat geld geweldig belangrijk is en dat we niet zonder kunnen. In de afgelopen jaren en maanden hebben we echter ook ondervonden dat geld ons behoorlijk in de problemen kan brengen. De meeste mensen weten eigenlijk niet zo goed wat geld is, waar het vandaan komt en wat het effect is. Tijdens deze thema avond gaan we samen op ontdekkingstocht naar de diepere geheimen van ons geld en de relatie met onze locale economie en het beheer van onze beperkte natuurlijke middelen.

Ter vergelijking: een paar Transition Towns hebben een lokale “munt” ingevoerd om er voor te zorgen dat de arbeid die een locale gemeenschap verricht zoveel mogelijk ook ten goede komt aan die gemeenschap door het locale geld binnen de gemeenschap te laten circuleren. Locaal “geld” is geen nieuw verschijnsel en is te vergelijken met tegoedbonnen die je bij winkels en dienstverleners in de buurt kunt inwisselen voor producten en diensten. Als dat dan ook nog eens producten en diensten zijn die in de eerste levensbehoeften voorzien, zoals voeding, water, energie en huisvesting dan legt dat een stevige basis voor een veerkrachtige gemeenschap die vrij is van de verslaving aan fossiele brandstoffen.