Excursie: Plukrijp (BE)

091010 Plukrijk1

Op 10 oktober organiseerde Transition Town Eindhoven een excursie naar Plukrijp in Schriek, België. We waren met een klein gezelschap van 7 personen.

Frank en Martine Ruymen hebben van een biologische boerenbedrijf een groothandel in biologische producten gemaakt en dit vervolgens weer omgevormd tot een tuinbouwbedrijf op basis van permacultuur. Het bedrijf bestaat uit een drietal gebouwen met daarachter veel grond en diverse eenvoudige kassen.

Er wordt niets meer verkocht, maar des te meer weggegeven. Uit alle richtingen komen er spullen – eten, kleding, speelgoed – naar Plukrijp, vervolgens wordt alles weer weggegeven aan mensen die langskomen omdat ze geïnteresseerd zijn in wat er op Plukrijp gebeurt of om er te helpen bij het planten of oogsten of omdat ze geen geld hebben om het in de winkel te kopen.

091010 Plukrijk2

Frank en Martine hebben beiden een part-time baan. Daarnaast werken ze samen met bezoekers op het land. Enkele kenmerken: je mag moeder aarde niet steken, alleen kietelen. Machines zijn er dan ook niet te vinden, met schoffel en hark wordt de aarde bewerkt. Onkruid en andere niet eetbare plantendelen worden tussen de planten gelegd, waar ze als compost weer deel uitmaken van de kringloop. Kunstmest, pesticiden etc. zul je hier nergens aantreffen. Verschillende planten groeien broederlijk naast elkaar. Courgettes en aardbeien, spinazie, postelein en prei.

Hun levenswijze is voor sommige van ons extreem, maar op hun wijze zijn dit rijke mensen waar we veel van kunnen leren.