Ekotellingen – De Uitslag

Beste teller,

Het is dit jaar weer een geslaagd EKO-teljaar gebleken, mede dankzij jullie tomeloze inzet, waarvoor onze grote dank! Graag bedanken we je voor je bijdrage aan de EKO-tellingen. Zonder jouw hulp en die van honderden andere vrijwilligers hadden we de EKO-tellingen niet kunnen realiseren. We hopen dat je het tellen met plezier gedaan hebt!

Kijk voor de uitslag op www.ekotellingen.nl.

Inmiddels zijn we op Radio 1 geweest met de uitslag en met een afvaardiging naar Wageningen en Amersfoort voor de     uitreiking van Awards. Daarnaast willen we jullie het volgende mededelen als vrijwilligers die dicht bij het project staan.

We stoppen met de EKO-tellingen

De EKO-tellingen zijn in  de afgelopen 16 jaar een stokpaardje geworden van onze organisatie. Iets waar wij en ieder die er aan mee heeft gewerkt ontzettend trots op is.

Geschiedenis
De eerste EKO-tellingen vonden plaats in 1998. Het was toen zeer slecht gesteld met het aanbod van biologische producten in de Nederlandse supermarkten. Het aanbod telde destijds een gemiddelde van zes biologische producten per supermarkt. Vanaf 2006 werden er eveneens Fairtrade-producten meegenomen in de telling. Uiteindelijk telden jaarlijks meer dan 200 vrijwilligers in totaal meer dan 500 supermarkten per jaar. De supermarkten met het grootste aanbod van biologisch en Fairtrade werden in het zonnetje gezet met de EKO- en Fairtrade-award. Het is een positieve actie die zeer succesvol is gebleken en waar we veel mee hebben bereikt.

Successen
De EKO-tellingen hebben jaar na jaar veel aandacht voor duurzaam voedsel opgeleverd. De uitslagen van de tellingen stonden jaarlijks     garant voor brede aandacht in de landelijke en regionale media. Maar ook de aanwezigheid van de tellers in de winkels en de rapportage van de resultaten garandeerden dat supermarktketens de jaarlijkse strijd om de prijs voor het meest duurzame aanbod (en de bijbehorende media-aandacht) niet konden negeren. Het competitieve element van de EKO-tellingen heeft zijn uitwerking niet gemist: met uitzondering van een kleine dip in 2005 en 2006 is het aanbod van biologische producten in de supermarkten alleen maar toegenomen. Het aanbod van Fairtrade is zelfs alleen maar gestegen sinds deze producten worden meegenomen in de telling. Achterblijvers werden door de jaarlijkse ranking aangespoord betere prestaties te leveren. Recent maakte bijvoorbeeld ook Aldi bekend haar biologische assortiment stevig te gaan uitbreiden.

Waarom stoppen we ermee?
Waar we in 1998 gemiddeld zes biologische producten per supermarkt telden, zijn dat er nu maar liefst 141. In de afgelopen vijf jaar     constateren we een groei van maar liefst 20% per jaar. In 2012 gaven consumenten een recordbedrag van 1 miljard euro uitgegeven aan biologische voeding. Supermarkten buitelen over elkaar heen om aan de consument te laten zien dat zij het meest duurzame aanbod hebben. Landelijke ketens als Plus, Lidl en Albert Heijn voeren specifiek reclamecampagnes op dit onderwerp. Vrijwel iedereen kan vandaag de dag bij zijn/haar lokale supermarkt terecht voor een breed aanbod van biologische en Fairtrade-producten. Er valt uiteraard nog veel  te verbeteren, maar wij zijn zeer tevreden over wat onze inzet de afgelopen zestien jaar teweeg heeft gebracht. Dit is reden voor Milieudefensie om nieuwe wegen in te slaan.

Dankzij jullie zijn de EKO-tellingen 16 jaar lang een groot succes geweest en hebben we veel vooruitgang weten te boeken en veel supermarkten weten te stimuleren om hun biologisch en Fairtrade aanbod te vergroten. Dit grote succes willen we 7 november dan ook gaan claimen tijdens de awarduitreiking!

Hoe gaat het verder?
De EKO-tellingen zullen niet volledig verdwijnen. De tellingen zijn     jaar na jaar mogelijk gemaakt door de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers. Velen van hen zullen doorgaan met hun eigen jaarlijkse telling in hun dorp, stad of regio. En het staat iedereen natuurlijk vrij om zelf een eigen telling te organiseren. Reik een prijs uit aan de beste winkel bij jou in de buurt! En vergeet vooral de krant niet te bellen!

Als je nog vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

Nogmaals enorm bedankt voor je inzet!

Met hartelijke groet,
Maarten Ros en Irma van Hees
team.voesel@milieudefensie.nl
020-5507300

Lees het oorspronkelijke bericht door op Verder lezen te klikken.

Zoals ieder jaar organiseert milieudefensie ook dit jaar weer de ekotellingen. Tel hoeveel biologische en fairtrade producten jouw supermarkt heeft. Er wordt in Eindhoven in verschillende supermarkten geteld. Zo ook in de Albert Heijn en de Jumbo van Meerhoven.

Bij de Albert Heijn telde Inge 324 biologische producten en 83 fairtrade artikelen. Wat een stukje hoger ligt dan vorig jaar. Toen telde zij bij Albert Heijn 299 biologische producten en 66 fairtrade producten.

Bij de Jumbo telde ze dit jaar 220 biologische en 67 fairtrade artikelen. Dit was vorig jaar respectievelijk 240 en 58.

Natuurlijk zeggen eko en fairtrade niet alles en zijn er daarnaast nog vele meer of minder dubieuse keurmerken. Maar dat er bewuster wordt gekeken en gekocht is een goed teken. Klein is het nieuwe groot. Als genoeg consumenten bewust gaan consumeren, volgen het bedrijfsleven én de politiek.

De landelijke uitslagen worden pas in december verwacht.