Filmavond met A Farm for the Future en Mother Earth bij Aquamarijn – 17 november

A Farm for the Future is een BBC documentaire uit 2009 over de wereldwijde voedsel- en landbouwcrisis, m.m.v. Martin Crawford (Agroforestry Research Trust), Fordhall Farm, Richard Heinberg en anderen. Nederlands ondertiteld.
Rebecca Hosking, boerendochter die documentaire-filmer werd, gaat in op het energiegebruik in de landbouw, dat in de komende jaren kritiek zal worden, zonder in paniek te vervallen. Aan de hand van voorbeelden in Engeland verkent ze de mogelijke perspectieven, zoals een milieuvriendelijke land en tuinbouw die ons leven zou kunnen veranderen. Ze kiest ervoor om terug te keren naar de boerderij waar ze opgegroeid is en gaat die van haar vader overnemen. Maar HOE gaat ze boeren? Er komen wetenschappers van naam aan het woord: Patrick Whitefield, Rob Hopkins, Rosie Boycott, Richard Heinberg, Tim Lang e.a.. Niet alleen permacultuur-enthousiastelingen komen hier aan hun trekken: elk weldenkend mens kan zijn/haar voordeel doen met deze documentaire.

Mother Earth gaat over de miljoenen arme boeren in India die de moderne landbouw de rug hebben toegekeerd en hun traditionele manier van boeren nieuw leven inblazen. Een documentaire uit 2007 van Paul Enkelaar, Jan Paul Smit en Manuel Reichert, geproduceerd door XTV-films en Llink, met steun van NCDO en Thuiskopiefonds.

Een bijzonder inspirerende film over kleinschalige lokale/regionale landbouw in Andrah Pradesh, een van de armste streken in Zuid-India. Met steun van de Deccan Development Society (DDS) zetten vrouwen samen collectieven op en namen zo de voedselproductie voor de lokale bevolking (weer) in eigen hand. Ze weigeren te produceren voor de export. De vrouwen organiseren collectieve inkoop, ze beheren eigen zadenbanken voor het behoud van de biodiversiteit en ze leggen eigen zadenvoorraden aan, waaruit anderen zaden kunnen lenen i.p.v. die te moeten kopen. Ze bedrijven traditionele vormen van kleinschalige ecologische landbouw met een systeem van combinatieteelt en een verscheidenheid van gewassen. Er worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo worden ook de armere landbouwgronden steeds vruchtbaarder en er worden zeer goede oogsten binnen gehaald.

We nodigen graag iedereen weer uit voor een boeiende film en een inspirerend uitwisseling achteraf waarin we onze gedachtes, ideëen, ervaringen, inzichten en gevoelens kunnen delen met elkaar. Je bent VAN HARTE WELKOM!!

Locatie: Centrum Aquamarijn, Stratumsedijk, 57, 5611 NC Eindhoven, 040 2122 593
Datum en tijd: zaterdag 17 november, 20.30 uur
Kosten: € 5,– (voor de zaalhuur)
Organisatie: Transition Town Eindhoven in samenwerking met Centrum Aquamarijn