Theetuin en filmavond over Transition Towns bij Omslag – 29 juni

Op vrijdagmiddag 29 juni organiseert Omslag in Eindhoven een extra ‘theetuin’ rond het thema ‘Transition Towns’. Actief betrokkenen bij Transition Town-initiatieven in het land, maar ook belangstellenden in dit fenomeen, zijn van 14:00 tot 17:00 uur welkom voor een informele ontmoeting en uitwisseling.Locatie: de tuin van Omslag, aan de Hoogstraat 301a, Eindhoven.

Aanleiding voor deze bijeenkomst is het uitkomen van de nieuwe film over Transition Towns. Omslag was in 2008 een van de initiatiefnemers voor de introductie van het TT-concept in Nederland. Naar aanleiding van de vijf landelijke bijeenkomsten die Omslag in 2008 en 2009 in Eindhoven organiseerde, is menig TT-initiatief ontstaan.
Tijdens de Theetuin kunnen verhalen worden opgehaald, ervaringen gedeeld en nieuwe ontmoetingen tot stand komen.

Wie wil kan na de theetuin blijven en ’s avonds de film In Transition 2.0 bekijken.

Rond 17:15 uur maken we met de mensen die zich daarvoor hebben opgegeven samen een eenvoudige biologisch-vegetarische maaltijd, die we ook in de tuin nuttigen.

Om 20:00 uur draaien we de gloednieuwe film over de praktijk van Transition Towns wereldwijd: ‘In Transition 2.0’. De film duurt ongeveer een uur en is Nederlands ondertiteld. Na afloop is er gelegenheid voor een nagesprek.

Aanmelden voor Theetuin, maaltijd en/of film kan tot uiterlijk 28 juni, via 040-2910295 of per e-mail: omslag@omslag.nl. Van de deelnemers vragen we een vrijwillige bijdrage in de kosten.

Over Transition Towns
Transition Towns bestaan uit groepen enthousiaste burgers in steden, dorpen of buurten, die met elkaar aan de slag zijn om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk, meer duurzaam en meer sociaal te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen. Transition Towns dragen met een overvloed aan praktische, sociale en betaalbare oplossingen bij aan de omschakeling naar een volledig duurzame wereld. Ze laten het niet alleen afhangen van overheid of bedrijfsleven. Netwerken van kleine en grotere projecten gaan wereldwijd de vitaliteit van de lokale economie en de lokale gemeenschappen herstellen en versterken.

In Nederland zijn inmiddels zo’n 80 lokale initiatieven. Website: www.transitiontowns.nl

Over de film ‘In Transition 2.0’:
Wie betrokken is bij een plaatselijk initiatief zal zich niet altijd realiseren dat overal ter wereld groepen mensen met hetzelfde bezig zijn: hun eigen stad of dorp ‘omvormen’ naar een toestand die veel minder afhankelijk is van fossiele energie en die een antwoord biedt op de klimaatverandering door CO2-uitstoot.

In de eerste film over Transition Towns, uit 2010, stonden vooral de ontwikkelingen in Groot-Brittannië centraal. De 2.0 versie brengt zestien inspirerende praktijkervaringen uit zeven landen: de VS, Engeland, Portugal, Italië, Japan, India en Nieuw-Zeeland. De beelden zijn gemaakt door filmers ter plaatse. Elk initiatief heeft zijn eigen volgorde en dynamiek. ,,En dat is ook precies hoe het werkt”, aldus Rob Hopkins, die tussen de voorbeelden door een toelichtende en verbindende uitleg geeft. Een internationale film dus, die de brede verscheidenheid van Transition Towns op een enthousiasmerende manier in beeld brengt. Meer over de film ‘In Transition 2.0’: http://www.omslag.nl/bios.html#29juni2012

Deze film is ook bij Omslag te koop: http://www.omslag.nl/bestel.htm#ITB

Misschien tot (weer)ziens bij Omslag!